Terugschroeving dienstverlening

Bij de behandeling van een vergunningsaanvraag verschaft het Agentschap Natuur en Bos (ANB) vergunningverleners de nodige adviezen om af te wegen welke gevolgen een activiteit kan hebben op de natuur. In sommige gevallen is een advies van het agentschap wettelijk verplicht. Maar op dinsdag 4 februari mailde het agentschap aan de provinciebesturen dat ze tot na de zomervakantie geen advies meer zal verlenen in sommige complexe dossiers. De reden? Personeelstekort. Dat is capituleren op de essentie van wat een overheid moet doen. En niet in een paar dorpen. In heel Vlaanderen! 

Beschermde natuur

Volgens de minister blijft de essentiële dienstverlening overeind en blijft de adviesverlening bij beschermde natuur overeind. Maar dat klopt niet want het agentschap schrijft letterlijk dat adviezen met betrekking tot ‘tijdelijke bemalingen (niet langer dan 4 maanden) zelfs indien de invloedstraal tot in VEN of SBZ reikt’ niet meer worden geadviseerd. En dat is beschermde natuur. Deze adviezen zouden juist één van de laatste moeten zijn die sneuvelen. Ik stel me ernstige vragen bij de prioriteitstelling

Totaal verkeerd signaal

De beslissing is onbegrijpelijk. Onze natuur wordt vogelvrij verklaard. Bovendien is elke vergunning bijzonder kwetsbaar zonder dit advies. Hallucinant! Net nu de Vlaamse regering een commissie bijeen roept om te werken aan robuustere vergunningverlening, wordt rechtszekerheid op de helling gezet via deze beslissing. We kunnen nog honderd commissies bijeenroepen, met de meest deskundige juristen en omgevingsexperten in. Maar als diezelfde overheid dan zegt: die verplichte decretale adviesverlening om de impact op natuur in te schatten, dat is even moeilijk, daar stoppen we even mee, is dat onaanvaardbaar. Ik roep de minister op om dit te herbekijken.