Een analyse van immobiliënplatform Zimmo, toont aan dat de Vlaming nog steeds graag in de buurt van water woont, ondanks overstromingsrisico’s. De prijs voor woningen met overstromingsrisico lag de afgelopen zeven jaar systematisch hoger dan voor woningen zonder dat risico. Na de waterbom in Wallonië is er wel een kleine prijsdip in voor woningen in overstromingsgevoelig gebied, maar van die dip valt ondertussen weinig te merken. Van Looy benadrukt het belang van transparantie: “Kopers moeten weten wat ze kopen. Daarvoor kijken we ook naar de immobiliënsector en de notarissen om hun informatieplicht correct uit te voeren.” zegt Van Looy.
Onderzoek bevestigt: wonen bij water blijft populair
Bouwshift en kortere procedures noodzakelijk
Volgens Van Looy is de bouwshift essentieel. Een druppel planning kan een vloed aan narigheid voorkomen. De vorige Vlaamse Regering heeft 139 watergevoelige gebieden, goed voor zo’n 710 hectare, omgezet in natuur. Van Looy pleit voor een voortzetting van het afbakenen van watergevoelig openruimte gebied want een eenvoudige blik op de waterkaart leert dat het grote werk nog moet gebeuren. Ook moeten de procedures sneller om gebieden als watergevoelig te erkennen.
Lokale besturen moeten verantwoordelijkheid nemen
Ook de steden en gemeenten spelen een cruciale rol. “Vergunningen afleveren voor bouwen in risicogebieden zonder goede reden is onaanvaardbaar,” stelt Van Looy. De Vlaamse overheid houdt via het departement Omgeving mee een oogje in het zeil zodat vergunningen zorgvuldig worden afgeleverd. Het departement screende in 2022 1.226, en vorig 1.684 vergunningen in watergevoelige gebieden. Het resultaat was dat respectievelijk 104 en 126 dossiers tot een beroepsprocedure leidde omdat er wel degelijk alarmbellen afgingen. “Te veel vocht vreet aan onze woningkwaliteit en dus aan onze gezondheid. Droog wonen is gezond wonen.” sluit Van Looy af.